UN VIITOR PENTRU COPIII NOȘTRI

PROIECTUL AER CURAT PENTRU VIITOR

1 grad Celsius … un singur grad de creştere a temperaturii ar putea schimba lumea?

La un grad Celsius de incalzire la nivel global, regiunea arctica este lipsita de gheata pentru jumatat de an, regiunea Atanticului de Sud, care de obicei nu cunoaste urgane, acum experimenteaza uragane in zonele costiere locuite iar in vestul Statelor Unite secete grave afecteaza viata locuitorilor.

 

La un grad de incalzire la nivel global:

Regiunea arctica este lipsita de gheata pentru jumatate de an, deschizand astfel cunoscutul pasaj nord-vestic pentru trafic maritim.

Regiunea Atlanticului de Sud, care, de obicei, nu experimenteaza uragane, incepe sa fie lovita de urgane in zonele costiere.

Sute de mii de locuinte in jurul Glofului Bengal sunt inundate.

Secete grave in vestul Statelor Unite cauzeaza lipsuri majore pe piata de cereale si carne.

 

Aceasta ar putea fi lumea noastra la 1 grad Celsius incalzire globala…

 

La un grad Celisius cresterea a temperaturii globale, e foarte probabil sa vedem nasterea unor noi deserturi in jumatatea vestica a Statelor unite,  de la statul Texas pana sus la granita cu Canada, existand pericolul ca acestea de devina zone hiper – aride, unde nu pot fi cultivate nici un fel de recolte.

E adevarat ca temperatura medie globala a fluctuat mereu si ca variabilitatea climei nu este un fapt neobosnuit, dar ritmul schimbarilor climatice din prezent este cu adevarat fara precedent.

Daca ne-ar fi intrebat cineva cu douazeci de ani in urma „care ar fi impactul unei incalziri globale cu 1 grad Celsius incalzire globala?”, am fi spus „…probabil ca vom putea trai linistiti cu realitatea acestui fapt…” (James Hensen)

James Hensen, a fost unul dintre primiioameni de stiinta  care a sunat alarma amenintarii incalzirii globale. Aceasta amenintare a continuat sa creasca in timpul anilor in care Hensen se straduia sa se faca auzit.

„Ceea ce realizam acum este faptul ca suntem atat de aproape de punctul de criza, incat trebuie sa stabilizam cat mai curand dioxidul de carbon (CO­2) din atmosfera.”

Studiul climei din trecut i-a oferit lui Hansen o fereastra deschisa catre perspectiva pericolului ridicat de fenomenul incalzirii globale. „In ultimul milion de ani, nu a fost niciodata, la nivel global, cu un grad mai cald decat acum. Ceea ce facem noi cu gazele de sera produse de activitatea umana este un fenomen la o scara fara precedent si acesta incepe sa se manifeste foarte rapid.”

Reclame

No comments yet»

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: